Интервю с Елеонора Маврова, носител на приз „Ученик на годината“

Добрата организация на личното време води до успехи

   -Елеонора, тази година получи най-високото отличие за ученик. Как се чувстваш?

 – Изключително съм щастлива за тази награда. Самата номинация бе доста неочаквана за мен, както и връчването на приза. Едновременно бях учудена и много радостна.

 – Как съвместявате отличния успех в училище и всички извънкласни дейности, в които участвате?

 – Може би с добра организация на личното време и подредба на приоритетите.

– Разкажи ни повече за срещата с Н. Пр. госпожа Беа тен Тъшърпосланик на Нидерландия в България.

-С г-жа Беа Тен Тъшер- посланик на Нидерландия в Република България, се срещнах, след като спечелих конкурса “Посланик за един ден”. Поради епидемичната обстановка срещата протече онлайн. Щастлива съм, че имах възможността да говоря с такъв човек, оглавяващ важен пост в политиката и същевременно толкова земен. Разговорът протече много приятно и спокойно. Научих много неща от нея за холандската политика, разговаряхме и за общото в българската и нидерландската култура. По време на срещата разбрах как протича един работен ден на посланик в страната ни. Същевременно получих информация и за работата на различни правителствени и неправителствени организации. Също така имах възможността да работя и с Европейската асоциация на журналистите. Разговарях с различни журналисти и  водещи на радиа на тема „Детския тормоз и правата на детето в интернет“.

– Предстои и участие в историческа конференция. Как се стигна дотам?

– Участвах в национален конкурс с историческо есе на тема “Необикновеният Раковски- първият организатор на революционната борба”. За да подготвя есето си, направих дълги изследвания за живата и делото на Георги Раковски, като в това отношение страшно много ми помогна г-н Димитър Гилев, учител по история. Колкото повече четях за този революционер, толкова по-интересно ми ставаше. Раковски е изключителна личност в нашата история. Например, малцина знаят, че има мнения, че той е бил масон.  Освен това е бил осъден на смърт след Браилските бунтове, но успява да се измъкне от присъдата. Тепърва предстои да отидем на конференцията, която ще се състои в Котел през юни. Доколкото знам, там ще има видни историци, професори, които са се занимавали с делото.

 – Какво би пожелала на своите връстници от позицията „Ученик на годината“?

 -Пожелавам им да бъдат себе си, да открият това, което ги прави истински щастливи и да не са зависими от никого!

Интервюто взеха: Никол МИТЕВА и Габриела ПАКОВА

към е-вестник „Искра Беронова“