Ученици от Украйна посетиха СОУ „Д-р Петър Берон”

ХарковУченици от украинския град Харков бяха на посещение в Свиленград. Младежите и тяхната преподавателка Светлана Алексеева от Харковска гимназия № 82 пристигнаха в града ни на 08.01.2013 г. по покана на СОУ „Д-р Петър Берон”. Връзката беше осъществена със съдействието на  учителката ни Татяна Балджиева, чиито роден град е Харков и е завършила тази гимназия.
Много се радвам да ви приветствам с добре дошли в нашето училище и в Свиленград“, каза директорът ни  Мариян Боянов, посрещайки гостите. Той подари плакет на училището, а харковци върнаха жеста, поднасяйки му традиционна украинска ръчно изработена матрьошка.
Учениците от VІІІ и ІХ клас на украинската гимназия останаха очаровани от посрещането, организирано от техните връстници от Свиленград. Те пристъпиха прага на СОУ „Д-р Петър Берон”, отчупвайки си от пита с мед и по българска традиция бяха закичени със здравец. За добре дошли гостите бяха почерпени с баница. На следващия ден учениците от клуб „Приятели на Русия“  в СОУ „Д-р Петър Берон” с ръководител Цветана Костова направиха презентация за Свиленград и училището пред гостите на руски език. Забележителностите на България бяха представени на английски език от  наши ученици от Природоматематическата ни паралелка. Мултимедоиен разказ за своето училище представиха и гимназистите от Харков. Децата участваха в образователни игри на английски език организирани от учителката ни Таня Делчева. Беше проведен открит урок по руски език.
По време на престоя си в Свиленград децата от Харков посетиха забележителности в града и в село Мезек. На тръгване те отправиха покана към местните ученици за гостуване.

 

Добро пожаловать! /презетация за Свиленград и училището/

Забележителности в България /презентация на английски език/

Презентация на гостите от Харков