На гости на лешоядите

маджарово 147Учениците от СИП ”Млад природолюбител” при СОУ”Д-р Петър Берон” с ръководител Севдалина Пейкова , по случай 1 април –Международния ден на птиците и  Седмица на гората,проведоха екскурзия с учебна цел. Посетиха едно от най-красивите и вълшебни кътчета  с многовековна история в сърцето на Източни Родопи -Маджарово. Той е известен още като рая на грабливите птици. В Природозащитен център „Източни Родопи” ги посрещнаха млади и усмихнати природозащитници, които увлекателно разказваха как живеят лешоядите, с какво се хранят, кои са заплахите за тях. Запознаха се с голямото фаунистично и флористично богатство на района, за хилядолетната история и тайнството на това място,обитавано от римляни и траки, историята на изригналия тук подводен вулкан и лиминералната структура на скалите. След това по екопътеката тръгваха към площадката за подхранване и наблюдение на лешоядите.През гората , огласена от песента на чинки, синигери ,коприварчета, в  партизанска колона се изкачиха със затаен дъх към дома на последно останалите лешояди.
    Каква радост! Над главата им кръжаха десетина белоглави лешояди и като че ли ги поздравяваха с “Добре дошли!”Въоръжени със зрителна тръба и бинокли, продължиха изучаването на пернатите ни приятели.
     Колко неусетно отлита времето.След обяд посетиха етнографската сбирка в града, където се запознаха  с историята и поминъка на населението, а звънкият глас на Мирела Балджиева наруши тишината с народната песен”Лале ли си……” и  накара всички да затаят дъх.
  Спряха и пред Тракийския пантеон край Маджарово и с букет полски цветя  изразиха преклонение пред паметта на загиналите тракийци