Бероновци посетиха Украйна

OdesaНа 12.04.13г. групата ни от 11 ученици и 4 учители от СОУ „Д-р Петър Берон” се отправи за далечна дестинация – гр. Харков. Това наше посещение във втория по големина град в Украйна и бивша столица, беше организирано в отговор на поканата отправена ни от Харковска гимназия № 82, чийто представители посетиха България и нашето училище през януари тази година. Нашата учителка   – Татяна Балджиева е възпитаник на тази гимназия и осъществи връзката ни с тях. Пътуването ни имаше определена мисия – да представим достойно България, Свиленград и СОУ „Д-р Петър Берон”. След  труден и дълъг за нас месец, изпълнен с ежедневни репетиции и подготовка за нашето представяне в Украйна, денят на дългоочакваното отпътуване  дойде. Всички бяхме много развълнувани и щастливи. 
  С автобус пътувахме до Варна, където се качихме на друг автобус за Одеса. След  дълго и изморително шестнайсетчасово пътуване пристигнахме в един от най-красивите и важни културни и административни центрове на Украйна, който носи статут на град-герой, а също така е и широко свързан с българската възрожденска история. За краткия ни престой в Одеса ние успяхме да видим и да се насладим на запазения старинен облик на града и да разгледаме някои от забележителностите му, като например театъра, операта, историческия музейпаметниците на Пушкин, Дук дьо Ришельо и  императрица Екатерина Велика, стълбището на Потьонкин.
След престоя ни в Одеса се качихме на влака за Харков
  В неделя сутринта, след едно приятно преспиване във влака, вече бяхме в Харков. Още със слизането си от влака бяхме изумени от посрещането. Група ученици и учители ни очакваха на гарата, готови да ни помогнат за пренасянето на багажа до хотел „Турист“. Новите ни приятели бяха плътно до нас през цялото време, готови да ни помагат, развеждат, обясняват, … изобщо прекрасни домакини!
   През първия ден в Харков посетихме увеселителния парк „Горки“.  В него имаше изключително разнообразие от атракции и  забавления. Това е място, където абсолютно  всеки би намерил нещо по вкуса си. Качихме се на огромното виенско колело, а после вдигнахме адреналина си със скоростното влакче.
     Продължихме нашия първи ден в Харков с един „полет” с лифт над Ботаническата градина, която беше в близост до парк „Горки” и отново си прекарахме чудесно. Изморени, но изключително доволни и щастливи се прибирахме в хотела, но изненадите не свършиха до там – пред хотела ни очакваше група ученици, които бяха купили сладолед специално за нас. Бяхме така приятно изненадани и нямахме представа как бихме могли да се отблагодарим за това гостоприемство.
  Украйна1На следващия ден посетихме  Харковска гимназия №82. Делегацията ни бе посрещната с украински песни и танци. За изненада домакините ни бяха подготвили българска песен. Започна културната програма. Ние представихме нашето училище с презентация на  Антоанета Димова и Валерия Йосифова на руски език. Последва разходка из харковската гимназия – чисти кабинети, актова зала, собствен музей, зимна ботаническа градина, огромна спортна площадка, пригодена както за малките, така и за по-големите ученици, голяма столова. Отлично впечатление ни направи по-дисциплинираното поведение на учениците.
 Следобед продължихме с научна конференция, включваща презентации на английски и руски език. Нашата група бе представена от  Недялко Панайотов и Михаела Стефанова от VIв клас /презентация на тема „Ръбести тела“/, Димитър Костадинов и Магдалена Инджова от XIв клас / тема „Българско средновековие“/, Стела Трифонова и Полина Иванова от IXa клас  / „Екология“/, Антоанета Димова от XIв клас и Ася Милева  от VIа клас /“Руско-Турска Освободителна война“/.
  След научната конференция, всички се отправихме на екскурзия в центъра на Харков, където видяхме и научихме много нови неща за Украйна и града. Видяхме Пло́щадь Свобо́ды, Стеклянная струя, Благовещенский собор, Памятник Шевченко, Монумент на независимостта на Харков и много други обекти и забележителности, забележителни от историческа и архитектурна гледна точка.
 За вечерта нашите домакини ни подготвиха друга изненада – вечеря в домашна обстановка у едно арменско семейство. Трапезата бе невероятна – традиционна украинска храна. Това ни накара да се почувстваме много специални и същевременно изключително благодарни.
 Програмата през следващите дни бе изключително богата на събития, разходки и екскурзии. Специално за нашата делегация бе уговорено посещение на стадион „Металист“. Стадионът е построен за Европейското първенство по футбол през 2012г. Имахме честта да стъпим на терена, на който са играли футболни знаменитости от световна величина.
 Украйна2След това посетихме Харковска гимназия №46 „М. В. Ломоносов“,  детска градина, където малчуганите ни изнесоха цяло представление и частно училище „ Харковски колегиум“ . Същия ден бяхме и в Харковския делфинариум, където морските бозайници ни представиха зашеметяващо шоу.
В следващия ден посетихме две дворянски имения – Шарковска и Наталкино . Именията са в процес на реставрация, но и така успяхме да се насладим на невероятната архитектура на сградите и парковете. Дори за много от нашите украински приятели посещението на тези места беше като сбъдната мечта. В Наталкино посетихме и църквата „….“, която в момента е под защитата на Юнеско. Фасадната мозайка е дело на известния художник Николай Рьорих. Последва пикник на открито, богат на различни сандвичи, напитки, плодове и зеленчуци.
Четвъртък беше изключително натоварен ден. Програмата включваше официална част, спортни игри, караоке конкурс, среща с кмета на Харков. Рано сутринта излязохме от хотела като подвижни гардероби – униформи, спортни екипи, сценични тоалети, народни носии ….. В училището ни очакваше изложба на ръчно изработени предмети на тема „Българо-украинска дружба“. Последваха казашки спортни игри,  традиционни в училището, тъй като казаците са коренното население и основателите на град Харков. Участвахме и в  специален мастер клас  за изработка на интересни човечета, наречени „домовики”, които според  украинските вярвания пазят дома от лоши сили. Всички бяхме много концентрирани в работата си и накрая бяхме много доволни от резултатите. Важното бе, че всеки от нас се постара и направи нещо със собствените си ръце и според собствените си възможности. След това забавление дойде моментът на караоке конкурса „Song unites nations”, за който всички положихме големи усилия. Антоанета Димова и Димитър Костадинов представиха руската песен „Красавица” на Фактор 2,  изпълнена на английски език. Танцовият акомпанимент бе изпълнен от Таня Ганева и Радост Дрънгова. Създадохме един наистина зрелищен спектакъл, достоен за възхищение. Отлично се представиха и Полина Иванова и Стела Трифонова с изпълнението на песента „Ивушки”, преведена на английски език. След тези уникални изпълнения  на нашите участници в конкурса  всички осъзнахме, че нито минута работа не е била напразна и загубена. Насладихме се и се позабавлявахме и на другите изпълнения, след което, отново облечени в униформите, отидохме в кметството на Харков. Там имахме честта да се срещнем лично с  кмета на града Генадий Кернес. Оказа се, че сме едни от малкото делегации, на които бе позволено да разгледат залите на  кметството –  изключително бляскави, елегантни и стилни, точно като по филмите. А гледката от покрива на сградата беше невероятна!
Като миг отлетя времето, прекарано в Харков. В деня на отпътуването ни в програмата бе включен урок по английски език. Проведохме и скайп връзка с турски ученици от Истамбул и дори направихме планове за бъдещата ни среща в Анталия, през месец октомври т. г. Господин Боянов посади дърво в двора на училището, което ще остане на това място за вечни времена и ще напомня за нашето посещение.  Същия ден представихме и програмата ни за България. Презентацията бе водена от Таня Ганева и Радост Дрънгова. Народни песни представиха Полина и Стела, а Михаела, Поля, Радост и Таня танцуваха народни танци. Когато запяхме „Една българска роза“  публиката се изправи на крака. Беше невероятно изживяване.
Дойде време да ни изпратят на гарата. Раздялата с нашите нови приятели беше много трудна. С  някои от тях не се бяхме разделяли за повече от един сън, те направиха всичко възможно  да ни бъде добре и не можехме да повярваме, че ще се разделим толкова скоро. Там, на гарата в Харков, оставихме една дружина приятели, които бягаха след влака и ни махаха с ръце. Искрено се надяваме, че отново ще се видим с тях.
Радост Дрънгова, VІІІа кл.
Публикации в сайта на Харковската община:  

Представяне на България в Харков

 Вижте снимки във фотогалерия »